1 d’octubre del 2011

Breu relat de la "II Trobada" del Grup Instrumental de Gata de Gorgos


Com molts ja sabran, el passat cap de setmana, durant els dies 23, 24 i 25 de setembre tingué lloc la “II Trobada” del Grup Instrumental de Gata de Gorgos. Un encontre entre els i les músics d’aquest jove col·lectiu gater que va servir per aprendre de la mà de tres grans professionals, de millorar els coneixements musicals, de perfeccionar el grup com a tal i de gaudir de la unió i amistat d’aquest Grup Instrumental. Una experiència única que va deixar més que satisfets a tots els i les components d’aquesta associació. Tres dies de dur treball, de nombroses activitats, però sobretot tres dies de Grup Instrumental.


El Grup Instrumental amb el professional Jose Rafael Pascual Vilaplana
L’esdeveniment va començar el divendres 23 amb l’arribada a l’alberg “Torreta del Marqués” situat en la localitat veïna de Benigànim. Després de muntar els instruments i ordenar les habitacions els músics es preparen per donar inici a la trobada. El director del Grup, en Pedro Vte. Caselles Mulet (Pere Vicalet), obria la porta de l’aula que albergaria grans moments d’aquesta trobada i saludava un a un a cada membre del Grup. Fou Pere qui inicià també les activitats explicant i posant en pràctica certs aspectes de la tècnica de relaxació “Alexandre” que tots els i les músics atengueren rigorosament. Després de fer alguns exercicis pràctics es va passar a explicar la teoria musical sobre el “transport”. Aquest és un dels grans problemes per a molts instruments, per això a través d’una magnífica classe del mateix Pere Vicalet cada músic va poder tenir unes lliçons bàsiques. Tot allò après es va posar en pràctica a través d’una obra, què formarà part del programa dels Concerts de la Trobada com comentarem més endavant. Passat el migdia i ben dinats totes i tots va arribar l’hora de la primera classe amb el primer professional convidat. El torn correspongué al compositor i director valencià, de reconeixement internacional, Jose Rafael Pascual Vilaplana. Aquest va donar una classe magistral sobre els errors més freqüents en el fraseig i la lectura rítmica. Explicacions teòriques sobre la figura del director i sobre aspectes que molts músics desconeixien foren alternades amb interpretacions de les obres que aquest cèlebre director va treballar amb el Grup Instrumental de Gata. Una sessió excel·lent que deixà sorpresos a nombrosos músics i que va ser considerada per molts més membres del Grup com un dels grans moments de la Trobada. Arribada ja la nit va ser el torn de la visualització d’uns vídeos per part dels músics, sobre els quals es comentà obertament els diferents sentiments que els havien fet despertar.

Posada en comú sobre la classe de Vilaplana a través dels colors i sentiments

Taller d'improvisació lliure amb Josep Lluís Galiana

El dissabte 24 va estar dedicat a la improvisació lliure i a la creativitat musical. El dia va arrancar amb el “Taller d’improvisació lliure” del professional Josep Lluís Galiana. A través d’una part teòrica, però sobretot pràctica els i les músics van poder conèixer de ben prop noves maneres de realitzar música i d’improvisar lliurement amb el seu instrument. Galiana va treballar intensament amb tot el col·lectiu, així com també amb grups més reduïts a fi de poder acostar al màxim els seus coneixements. La vesprada va tenir com inici una sessió de relaxació intensa coordinada per la psicòloga i membre del Grup, Rebeca Diego. Tant individualment com en parelles cada músic va poder relaxar-se de la intensitat del programa de la Trobada i a més experimentar noves sensacions. Posteriorment es realitzà una divertida i interessant activitat sobre música i dansa on, a través d’unes teles, els músics anaren convertint-se en allò que és aquest Grup: una vertadera unió on cadascú aporta el seu granet de sorra per fer junts una gran platja. Aquestes activitats tingueren un gran èxit i es complementaren amb l’activitat destinada a potenciar la creativitat musical. A partir d’un text escrit, d’una música o un d’un vídeo els components del Grup van haver de crear una història sols amb música, una escena teatral o una música per al vídeo respectivament. Dividits en tres grups els i les músics van aconseguir extreure uns grans resultats. Abans de sopar un assaig per preparar els Concerts de la Trobada així com el futur Concert de Nadal, i ja per la nit es realitzà una activitat per comprovar com la competència ens perjudica i la unió ens beneficia, per acabar practicant un bon escalfament vocal, entre rialles i molt d’interès. 

Treballant la cohesió del Grup a través de tècniques de dansa i música

Pere Vicalet dirigint el Grup Instrumental en un dels assaigs


Juan Bautista Pérez explicant unes nocions sobre el jazz


Concert "II Trobada" en l'alberg de Benigànim
La cloenda de la Trobada i dels professionals corregué a càrrec de Juan Bautista Pérez i la seua “Iniciació al jazz”. Una sessió molt curiosa on tots els membres del Grup s’atreviren amb aquest estil de música, bé jazz o bé blues, per improvisar o bé acompanyar a tot el grup. Es treballaren dues obres que també formaran part dels Concerts de la Trobada. A partir d’ací s’inicien els últims moments de la Trobada. Després de dinar una nova sessió de relaxació que després donà pas a un intens assaig del Grup Instrumental. A les 19.00 hores va començar el Concert “II Trobada” del Grup Instrumental de Gata de Gorgos en la mateixa aula de l’alberg de Benigànim que abans havia sigut lloc de tants i tants aprenentatges per part de totes i tots.


Una experiència única difícil d’explicar que a ningun/a membre del Grup va deixar indiferent. Les primeres impressions van ser superades amb satisfacció durant el pas de les hores i les activitats. Cada músic va poder sentir-se, una vegada més, de pertànyer a aquest Grup Instrumental.








El treball realitzat serà mostrat a tot el públic que ho desitge novament aquest dissabte 01 d’octubre a les 20.00 hores en el Casal de la Música de Gata de Gorgos. Un Concert que junt amb l’experiència viscuda donen cos a la “II Trobada del Grup Instrumental de Gata de Gorgos”.


El Grup Instrumental de Gata de Gorgos en la "II Trobada"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada